project data
project house ST
location Deurle (Belgium)
client private
status completed
credits
architect David Chipperfield Architects
structure Bureau D'├ętude Greisch
landscape Wirts International
images David Chipperfield Architects - Kristien Daem
project data
project house ST
location Deurle (Belgium)
client private
status completed
credits
architect David Chipperfield Architects
structure Bureau D'├ętude Greisch
landscape Wirts International
images David Chipperfield Architects - Kristien Daem
X

House in Deurle

The starting point for the design of this house in Deurle was to realize a volume that blends into its surroundings, with one storey, that can maximize the interaction between garden and living space.

The site is a long stretched plot between a wooded sand hill with old oak and pine trees on the west side and a residential residential park on the east side.

In order to enjoy the sun as much as possible, which still falls over the trees in the evening, the project leans as close as possible to the eastern plot boundary.

The living areas are divided into 4 blocks offset from a north to south circulation axis. This staggered layout gives the project a spatial quality that defines different outdoor zones.

An eastern breakfast terrace with herb garden, an evening terrace on the south side and an extension of the living space of the house is a swimming pond that connects the house with the landscape. Moved away from the house, the garage was planned on the street side. This volume also forms the entrance to the house and is connected to the house by a covered walkway that encloses an entrance patio.

The house is constructed of exposed concrete in situ with a brown tone that harmonizes with the adjacent greenery and the bark of the trees. The house is completely finished on the inside with a terrazzo floor finish that underlines the simplicity of the rooms. With custom-made furniture in the same sober language as the architecture, a calm and neutral living environment is created with space for the varied art collection of the residents.

These austere living spaces focus on the ever-evolving natural environment through sophisticated windows that can disappear completely into the walls to offer an unobstructed view of the garden.